Milloin viimeksi kävit kirjastossa? Onko kirjastovierailusta jo aikaa? Muistat ehkä hiljaisuuden vaatimuksen ja virastomaisen tunnelman. Hyllyt täpötäynnä vanhoja kirjoja. Onko sellaiselle toiminnalle tarvetta ja tilaa nykyisessä yhteiskunnassa? Ei sellaisenaan, mutta kirjastolle on. Mistä nykyaikaisessa kirjastossa sitten on kyse ja miksi siinä on itua?
Kirjasto toteuttaa jo nyt palveluitaan tavalla, josta monet muut kuntapalvelut sekä hyvinvointialueet vasta haaveilevat: verkostomaisesti ja kattavasti myös diginä. Kirjastojen palvelut ovat olleet verkossa jo vuosikymmeniä. Satakunnan yleisten kirjastojen asiakkaat saavat nauttia maksuttomista varauksista ja siitä, että oman lähikirjaston kautta käsiinsä saa kaikkien Satakunnan kirjastojen kokoelman; sekä painetun että verkkoaineiston. Satakunnassa kirjastojen yhteiset palvelut ovat erittäin kattavat. Vuonna 2024 aloittaa vihdoin koko Suomen kattava kuntien yhteinen e-kirjasto. Kirjastojen suoratoistopalvelu, joka tasaa alueelliset erot ja tarjoaa tietoa ja tarinoita paikasta riippumatta.
Kirjasto tekee arjen kohtaamisten kautta myös omanlaistaan hoivatyötä; kirjasto on paikka viettää aikaa, olla yksin yhdessä muiden kanssa. Asiakaspalvelutilanne kirjastossa on monelle ikäihmiselle tärkeä kohtaaminen ja arjen piristys. Kirjasto tarjoaa maksutonta ja kaikille avointa kulttuuria: luentoja, näyttelyitä, tapahtumia eri ikäisille. Kirjasto tarjoaa digitukea sekä tietopalvelua. Kirjaston hyvinvointityö kattaa kaikki ikäryhmät vauvasta vaariin. Kirjastossa ei tarvitse ostaa mitään. Se on lämmin ja mukava tila koululaisille viettää aikaa harrastuksia odottaen. Siellä turvallinen kirjaston aikuinen on tarvittaessa saatavilla. Kirjasto on kiertotalouden edelläkävijä. Suomessa ei tarvitse itse omistaa yhtään kirjaa, mutta on silti voinut lukea kaiken. Kirjastoissa on lainattavissa lautapelejä perheen yhteisiin hetkiin, roskapihtejä, joilla pitää yhteinen ympäristö siistinä, urheiluvälineitä oman hyvinvoinnin ylläpitoon. Lista on pitkä ja pitenee aina vaan. Uusia ideoitakin kokeillaan, esimerkiksi Turun kirjastossa toteutettu mahdollisuus lainata sähköauto.
Kirjastoissa työskentelee ammattitaitoinen, muutosjoustava ja innovatiivinen henkilökunta, jolle työn keskiössä ovat kohtaamiset. Kirjastossa on kyse ihmisistä, heille tarjotuista mahdollisuuksista ja heidän kanssaan tehtävästä työstä. Kirjastot tekevät yhteistyötä kunnan muiden palveluiden sekä yhdistysten kanssa.
Kirjasto on kultakimpale jokaisen suomalaisen sivistyskunnan työvälineenä ja kuntalaisten käytettävissä. Kirjasto on ennen kaikkea teonsana. Ei enää vain paikka, vaan aktiivinen toimija kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjänä. Käytetään kirjaston potentiaali myös Satakunnan kunnissa edelleen viisaasti ja hyvin.
Nähdään kirjastossa!
Kirjoitus on julkaistu Satakunnan viikon mielipiteissä 30.9.23
Comments