top of page

"äiti on vähän väsynyt..."

Updated: Dec 7, 2021

Kuva on otettu kuntavaalien alla vuonna 2012. Tuolloin perheessämme oli 5-vuotias esikoinen, 3-vuotiaat kaksoset sekä vuoden ikäinen kuopus. Olin ollut kotona useita vuosia lasten kanssa. Nyt näen, että lopulta vuodet ovat lasten kanssa lyhyitä ja päivät loputtoman pitkiä. Sen kuuleminen ei kuitenkaan lohduta silloin, kun elämä on itkupotkuraivareita, vuotavia neniä, kahisevia kurahousuja ja korkeita pyykkivuoria. Kun uni on katkonaista, kadonnut tutti löytyy rintsikoista ja leikkipuistotreffit ovat viikon kohokohta.

Kuva: Joona Tormas


Koen, että olen vanhemmuudessani kokenut sykähdyttävimmän onnen ja riemun lapsistani. Ja toisaalta uskon tietäväni miltä tuntuu pimein pimeys. Se, kun haluaisi vain nukkua, koska kaikki valveilla tuntuu liian raskaalta. Meillä on käynyt perhetyöntekijä ja olen ollut sairaslomalla pahan unihäiriön vuoksi.


Perheet tarvitsevat jatkossakin ennaltaehkäisevää, oikea-aikaista tukea. Tukea ja palveluita, joissa huomioidaan perheiden tarpeet ja lähtökohdat. Perheille ei 2020-luvulla voi tarjota samanlaisia ratkaisuja, kuin esimerkiksi 90-luvulla. Työelämän- ja perhe-elämän vaatimukset sekä yhdistäminen edellyttävät nykyaikaisia ratkaisuja.


Palveluita tulee edelleen olla saatavilla joustavasti: esimerkiksi tilapäistä ja osa-aikaista päivähoitoa, neuvola ja lääkäriaikoja myös ilta-aikaan sekä kotiapua matalalla kynnyksellä. Huittisissa perhekeskus on hieno esimerkki perhepalveluiden aktiivisesta kehittämisestä.


Perheet tarvitsevat vähemmän taivastelua, tuomitsemista ja ”kyllä ennenkin pärjättiin” -tietäjiä, Perheet tarvitsevat enemmän ymmärrystä, kuuntelua, tukea ja rinnallakulkijoita. Lopulta tärkeintä on, että koko kunta, koko yhteisö on perheystävällinen. Perheiden erityisyys ja erilaisuus tunnistetaan ja palvelut suunnitellaan ammattilaisten hyvällä yhteistyöllä, perheet, lapset ja nuoret aidosti huomioiden. Lapsiperheet tuovat tullessaan elinvoimaa ja uskoa tulevaisuuteen.


Pidetään Huittisissa perheistä hyvää huolta jatkossakin


0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page