top of page

Aluevaalit ovat ihmisten vaalit

Uuden vuoden alkajaisiksi saa taas äänestää. 23.1.2022 valitaan Satakunnan hyvinvointialueen valtuusto. Miksi tämän pitäisi liikuttaa satakuntalaista kohti vaaliuurnia? Siksi, että nyt on kyse ihmisestä.


Sosiaali- ja terveyspalvelut koskettavat jokaista meistä jossain vaiheessa elämää. Moni joutuu elämässään joskus myös tiukkaan paikkaan ja tarvitsee nopeasti palo- ja pelastustoimen palveluita. Kaikista näistä on kyse uuden Satakunnan hyvinvointialueen päätöksenteossa.


Nyt on helppo luvata sote-keskusta jokaiseen kuntaan. Helppoa on haikailla mennyttä. Todeta jopa, että mikään ei muutu. Toivon totisesti, että asiat muuttuvat ihmisen näkökulmasta parempaan suuntaan ja että muutosta tehdään yhteen hiileen puhaltamalla. Palvelun tasoa ja saavutettavuutta ei mitata vain palvelupaikkojen määrällä. Palvelu voi liikkua lähelle ihmistä ja olla saavutettavissa aivan uusissakin paikoissa, esimerkiksi Eurassa Panelian kylässä seniorineuvolan vastaanottoa on säännöllisesti kirjaston tiloissa.

Ohjausta ja neuvontaa on tarvittaessa saatava ymmärrettävästi. Ihmistä ei pidä piilottaa kymmenien klikkauksien taakse tai puolen tunnin soittoajan sisälle. Vastaanottoaikoja tulee olla myös esimerkiksi perheille ilta-aikaan. On muistettava, että kaikki eivät hyödy digipalveluista. Tällöin ihmisen tulee olla helposti tavoitettavissa perinteisesti esimerkiksi puhelimitse.


Paljon vaikeampaa on seinien sijaan luvata kehittää ihminen edellä. Kehittää tulevaisuuden hallinto palvelemaan ihmistä. Byrokratiaa kasvattamalla ja lomakkeita täyttämällä ei kukaan parane. Tärkeintä on, että koneiston sijaan ihminen, asiakas ja ammattilainen, on toimintakykyinen ja voi hyvin.


Byrokratia ei kosketa, ei kohtaa. Se ei silitä kuolevan kättä. Sen tekee ihminen.


Kirjoitus on julkaistu Lauttakylä -lehden Lukijan sana- palstalla 5.1.2022

0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page